söndag 14 februari 2010

Tjejerna vs killarna: Killgänget

Efter en del slipande och spacklande i veckan, samt inhandling av PP400 sättlim och lite reglar så var det dags för killarna att visa var skåpet skall stå, eller var gipset skall sitta. Men innan vi går in på hur bra det gick i helgen ska vi ta ett snack kring golvvärme.

I onsdags hade man ett litet samtal med byggarna och fick då beskedet som vi väntade på. Golvvärmen är fel... Suck, men med tanke på att allt gått så fantastiskt hitintills var det ju bara en fråga om tid innan det samtalet skulle komma. På torsdagen efter jobbet åkte man så ut och fick se den synnerligen taffliga golvvärmeinstallationen. Rör som går i regelverket fem centimeter under spånskivorna på vilka vårt fina klinker skall ligga. Intressant att lägga värmen under ett isolerande material!? Det lär ju i alla fall varit varmt mellan golvet i badrummet och taket i köket.

Så, hur löser man nu detta? Ja, med tanke på investeringskostnaden för vattenburen golvvärme kontra eldriven och det faktum att man kan nyttja den eldrivna året runt, ledde fram till att vi övergav vattnet och gick på el. Oekonomiskt kanske du tycker. Nja, det faktum att vi har en el-vatten panna gör att det nästan är effektivare med elburen golvvärme och den vattenburna har en återbetalningstid på nästan 30 år jämfört med el. Bygger vi om om trettio år igen, får vi kanske omvärdera.

På nedanvåningen kom det dock glada nyheter, då firman rivit upp klinker i hall och badrum. Där är nämligen vattenrören ingjutna i grunden och har en bra värmeöverföring, så där kommer vi köra på befintligt system.

Så tillbaks till killarna versus tjejerna.

Mange, Bogan och jag själv gick direkt på sättandet av renoveringsgips i barnrummen, allt medan tjejerna klampade omring i färgpytsar och fnittrade sig igenom takmålningen. 120cc mellan reglar i snedtak ledde fram till ett friskt utnyttjande av PP400 för att få upp plattorna. Dessa sattes sedan med plankor för att få lite tryck under härdning. En massa nogsamt mätande, funderande, ritande och skärande ledde fram till bra passning trots avsaknaden av reglar.

Framemot lunch fick vi förstärkning av Hessler, som tog en tur till Byggmax tillsammans med mig för att inhandla ytterligare 10 gipsskivor. Mange och Bogan fortsatte sökandet efter reglar och sättandet av gips. Efter Byggmax blev det en tur till Max för att inhandla alltför många menyer, i alla fall om man räknar till kapaciteten för den stackars kassörskan, men det löste sig till slut.

Väl ätna och tillbaks fick vi ytterligare förstärkning av Fritz, som tillsammans med Hessler fokuserade på slipning och spackling av köket, som skall vara klart VÄLDIGT snart. Gipsandet fortsatte på ovanvåningen till tonerna av Rock-klassiker då tjejligan tagit sin skvalmusik en trappa ned till fler fönster och möbler i behov av ny färg.

Dagen avslutades med en styrka på fyra herrar som gipsade för glatta livet. Båda rummen är klara så när som på små bitar runt dörrar och fönster. Fantastiskt jobbat!!

Efter en kväll med pizza och öl, lite inspirerande killsnack då tjejerna tittade på melodifestivalen och en lång sovmorgon med brunch bar det ut igen för att måla köket och sätta lite mer gips. Lite kompletterande inhandling av mer PP400 fick det också bli.

I veckan är det inhandling av köksgolv, hämtning av kapsåg, mer gipsande och sista strykningen i köket som gäller. Måste även lista ut hur jag skall sätta spotlights i köket utan att behöva plocka ned taket. Är nu i valet och kvalet mellan 20W halogenspots, eller LED downlights. Känns som att man får fråga någon som vet kanske.

Så slutet gott även på denna veckan, tack vare våra hjältar i vänskapskretsen.

Formellt resultat? Killarna - Tjejerna: 1-1

LIte golvvärme i helt fel höjd i något som skall bli en dusch
Master bathroom - i alla fall om ett par veckor och då med eldriven golvvärme

Gästttoalett är det inte heller mycket med just nu.
Härligt att byggarna kommit igång i alla fall och
att vi i alla fall kan nyttja toan.
Ett hallgolv mindre, men som väl är med fungerande vattenburen golvvärme

Nymålat kök. Bara en strykning kvar :)

VM i gipsning har pågått här med ett lysande resultat.
Fina reglar i taket som ledde fram till helgens skada - ett krosskadat ringfinger för skribenten.
Och här har vi en del av styrkan: jag, Bogan och Mange.

Hessler sover sig igenom dagens sista aktivitet. Fixa till hörn.

1 kommentar:

  1. Och tänk vilket party det blir för alla renoverare senare i vår! Kanske i trädgården så att de inte skräpar ner i ert fina nyrenoverade hus ;-)

    SvaraRadera